Od 21 kwietnia 2021 r. wchodzą w życie:
- rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692, art. 12 oraz art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/625 (dalej rozporządzenie 2019/625),
- rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235 – które łącznie zmieniają charakter i treść prawną importu produktów złożonych, i do których to producenci i importerzy żywności muszą się dostosować.
Produkty złożone – źródło problemów
Praktyka pokazuje, że zrozumienie, co jest, a co nie produktem złożonym, nastręcza kłopotów. Przykładowo świeże mięso karkówki z cebulą na grilla jest nieprzetworzonym produktem pochodzenia zwierzęcego, a nie produktem złożonym. Tymczasem kanapka z szynką i ogórkiem konserwowym jest już produktem złożonym. Jak więc się nie pogubić?
Według unijnego prawa produkt złożony to środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego.
CZYTAJ TEŻ: Słabnie import ze Słowacji
Jak podkreśla Główny Inspektorat Weterynarii jeżeli w składzie produktu końcowego znajduje się surowy produkt pochodzenia zwierzęcego, to wówczas nie mamy do czynienia z produktem złożonym.