Koronawirus a biznes, pytania i odpowiedzi: praca zdalna, a bhp

Jak przy pracy zdalnej przestrzegać regulacji bhp – wyjaśniają eksperci z Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.

Publikacja: 26.03.2020 00:27

Koronawirus a biznes, pytania i odpowiedzi: praca zdalna, a bhp

Foto: Podczas epidemii koronawirusa wiele polskich firm przeszło na pracę w formie home office. Źródło: Adobe Stock.

Pytanie:

Jak przy pracy zdalnej przestrzegać regulacji bhp?

Odpowiedź:

Zgodnie z art. 15 Kodeksu pracy na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy wszystkim pracownikom. Jednak w praktyce, w odniesieniu do pracowników korzystających z tzw. „home office”, przy braku szczególnych uregulowań w Kodeksie pracy, obowiązek ten, podczas świadczenia przez nich pracy w domu może być trudny do zrealizowania.

CZYTAJ TAKŻE: Koronawirus. Prawa i obowiązki pracodawców i pracowników

W braku regulacji kodeksowych dotyczących bhp przy pracy zdalnej z domu, strony stosunku pracy mogą uregulować w sposób szczegółowy odpowiednie kwestie. Przykładowo w regulaminach pracy, układach zbiorowych czy też zawieranych z pracownikami umowach dotyczący zasad świadczenia pracy w domu.

Podstawa prawna: art. 3 ustawy z 2 marca 2020 r. (specustawa).

CZYTAJ TAKŻE: Koronawirus a biznes, pytania i odpowiedzi: praca zdalna

Autorzy – radca prawny dr Magdalena Rycak i adwokat dr Artur Rycak  – pracują w Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR. Kancelaria jest zrzeszona w sieci Kancelarie RP wydawcy dziennika „Rzeczpospolita”.

Pytanie:

Jak przy pracy zdalnej przestrzegać regulacji bhp?

Pozostało 95% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał Partnera
Wskaźnik Zdrowia Organizacji docenia Wartę
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Materiał Promocyjny
Zaufanie i wartość reputacji w partnerstwach biznesowych – nadchodzi Przemysł 4.0
Materiał partnera
Eksperci z SAPERE dołączyli do EY
Materiał Promocyjny
AI w szkoleniach językowych dla pracowników
Materiał partnera
Rozgrywka o fotel lidera w produkcji żywności zrównoważonej już trwa