Do 2020 roku chińska branża mleczarska goniła zagraniczną konkurencję pod względem jakości i bezpieczeństwa produktu. Było to najlepiej widoczne po treści stanowionych norm krajowych GB (po chińsku guobiao, czytaj: guło biao), publikowanych przez Państwową Komisję Zdrowia (PKZ). Obecnie jest widoczne odwrócenie trendu. To już nie chińskie firmy mają równać do standardów najlepszych rynków mleczarskich pod względem bezpieczeństwa i jakości produktów, ale to zagraniczne firmy z tychże rynków muszą się dostosować do wymogów chińskich, bo chińska branża mleczarska przyjęła większość ujednoliconych, powszechnie uznawanych na świecie norm, a obecnie PKZ chińskiej branży nadaje tzw. chińską specyfikę.
Oczywistym jest to, że ten, kto szybciej zrozumie i wdroży nowe normy jakościowe osiągnie lepszą pozycję konkurencyjną w Chinach. W Polsce łącznie uprawnienia eksportowe (bez rozróżniania kategorii produktów) do Państwa Środka posiada 88 zakładów mleczarskich. Jakie są więc zmiany na chińskim rynku?
Ser po nowemu
Wiosną bieżącego roku chińska Państwowa Komisja Zdrowia wydała 50 nowych norm GB dla bezpieczeństwa żywności dla dodatków do żywności. W tej transzy zmian znajduje się nowa norma GB 5420-2021 bezpieczeństwa i jakości dla sera, która zastąpi obecnie obowiązującą GB 5420-2010. Nie jest to kosmetyczna zmiana, ale zupełnie nowe podejście. Zmodyfikowano terminologie i definicje oraz wymagania sensoryczne. Inaczej określono też zakres oraz dopuszczalny poziom drobnoustrojów. Na etykiecie zaś sera wymagane jest podawanie temperatury transportu i przechowywania. Zmian jest znacznie więcej. Polskie firmy mleczarskie eksportujące ser do Chin (uprawnienia posiada 46 zakładów) nie mają za dużo czasu na dostosowanie się, bo nowa norma dla sera wejdzie w życie 11 listopada 2021 r.
CZYTAJ TEŻ: Nowe idee w sprzedaży żywności do Chin
Kolejną normą w transzy 50 zmienianych norm jest norma GB 10767 w sprawie formuły mleka dla niemowląt. W przypadku polskich zakładów ma ona mniejsze znaczenie, bo uprawnienia na eksport posiadają tylko dwa zakłady, ale są to liczący się na rynku producenci.
Kolejna ważna zmiana dotyczy normy GB 2762 w sprawie limitów zanieczyszczeń w żywności. Ta norma nie dotyczy tylko producentów mleczarskich, ale wszystkich producentów żywności w ogóle.