Dłuższe godziny pracy, chociażby lokali gastronomicznych mogły docelowo przyczyniać się do zwiększenia liczby klientów korzystających z ich usług. Program rozwoju usług dla turystyki miał również być wspomagany przez szkolenia dla administracji i biznesu. Polityka powstrzymywania rozprzestrzeniania się koronawirusa spowodowała dotkliwe straty dla sektora.
Uzbekistan chce szczepić, ale brakuje preparatów
Władze powołując się na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia przekonują, że właściwą metodą zwalczania epidemii jest szczepienie mieszkańców. W realizacji tej strategii mogłyby pomóc dostawy zagranicznych szczepionek, które np. w Europie coraz trudniej spożytkować z powodu kurczącego się zainteresowania obywateli. W Uzbekistanie w pełni zaszczepiono jedynie 3 proc. populacji.
CZYTAJ TEŻ: Uzbekistan – usługi mają być motorem rozwoju gospodarki
Tymczasem pod koniec czerwca 2021 r. skrócono godziny działania takich lokali rozrywkowych i placówek gastronomicznych, jak między innymi restauracje, stołówki, dyskoteki czy wciąż popularne kawiarenki komputerowe. W efekcie będą mogły one działać od 08:00 do 20:00, z obłożeniem do 50 proc. zajętych miejsc. Kilkanaście dni później doszły kolejne ograniczenia. Służba prasowa Ministerstwa Zdrowia w związku z decyzją specjalnej komisji ds. zwalczania koronawirusa poinformowała, że od 20 lipca przedsiębiorstwa gastronomiczne, czyli restauracje, kawiarnie, kuchnie i herbaciarnie, mogą przyjmować gości tylko w ogródkach, w godzinach 8:00 do 20:00. Trzy dni później w mediach pojawiła się informacja, że kawiarnie, restauracje i inne obiekty gastronomiczne, które w pełni zaszczepiły swoich pracowników, mogą zostać dopuszczone do pracy po godzinie 20:00
Decyzje władz ciosem dla przedsiębiorców
Szacuje się, że w gastronomii uzbeckiej i branżach z nią związanych zatrudnionych jest około 2 mln osób spośród 34 mln mieszkańców kraju. Kolejne obostrzenia stanowią więc poważne zagrożenie dla stabilności dochodów wielu uzbeckich rodzin. Po zeszłorocznych ograniczeniach pandemicznych branża jeszcze się „nie podniosła”. Tymczasem samo skrócenie godzin pracy gastronomii w kraju o ciepłym klimacie, w którym trudno spożywa się ciepłe posiłki w ciągu dnia, już powodowało zmniejszenie się liczby klientów. Wymóg świadczenia usług na otwartym powietrzu automatycznie wyklucza z rynku szereg lokali, które fizycznie nie mają możliwości prowadzenia działalności we wskazany sposób.
CZYTAJ TEŻ: Uzbekistan – co oferuje najludniejszy kraj Azji Centralnej?
Swobodę działalności w Uzbekistanie ograniczyły również obostrzenia dotyczące wjazdu do Taszkentu. W połowie lipca poinformowano także o wprowadzeniu obowiązkowych wakcynacji dla niektórych grup ludności. Do tego czasu, w pełni zaszczepiono zaledwie ok. 3 proc. społeczeństwa. Przynajmniej jedną dawkę przyjęło niespełna 8 proc.