1 lipca 2020 r. weszła w życie ustawa z 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Do lipca br. nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych u producentów rolnych (ale także na granicy) sprawowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Z kolei produkty spożywcze przeznaczone dla konsumentów w sklepach, hurtowniach oraz w barach i restauracjach kontrolowała Inspekcja Handlowa (IH). Wspomniana wyżej ustawa dokonała głębokich zmian.
Kto kontroluje jakość żywności?
Ustawodawca zdecydował, że od 1 lipca br. za całą kontrolę jakości żywności na wszystkich etapach obrotu jest odpowiedzialna tylko Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych. W efekcie Inspekcję Handlową pozbawiono dotychczasowych uprawnień, ale nie przestała ona istnieć. Zmieniono jej charakter i zakres działalności, który tak naprawdę wzmacnia jej pozycję kontrolną.
CZYTAJ TAKŻE: Zatoka Perska (Arabska) to region szukający żywności
Co to w praktyce znaczy? Otóż zgodnie z ustawą jeden organ państwa posiada obecnie obowiązek kontroli nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych. Ma to przynieść efekt w postaci szybszego i skuteczniejszego eliminowania z rynku produktów niespełniających wskazanych na etykietach wymagań oraz o parametrach jakościowych niezgodnych z przepisami prawa (np. fałszowanie żywności).
CZYTAJ TAKŻE: Sprzedaż żywności do Chin podczas epidemii