Z kolei przedsiębiorcy będą mogli na swoich produktach stosować oznaczenia pochodzenia lub jakościowe.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi, jako organ właściwy merytorycznie, przygotował zmiany w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Jak napisano w uzasadnieniu zmiany mają na celu zwiększenie efektywności nadzoru nad artykułami rolno-spożywczymi, w tym przede wszystkim nad ich jakością handlową w produkcji i w obrocie. W szczególności w projekcie zaproponowano szereg przepisów doprecyzowujących zasady kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej IJHARS), w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość (np. w sklepach internetowych). Poniżej prezentujemy najważniejsze zmiany ważne dla polskich małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) zajmujących się produkcją i sprzedażą żywności.
Podmioty, których dotyczy projekt ustawy
Rodzaj podmiotu |
Liczba podmiotów |
Przetwórcy zajmujący się przetwarzaniem artykułów żywnościowych
|
Około 13,8 tys. podmiotów wytwarzających produkty spożywcze |
Handlowcy zajmujących się obrotem artykułami rolno-spożywczymi
|
Około 108 tys. placówek handlowych zajmujących się obrotem artykułami rolno-spożywczymi |
Konsumenci żywności
|
38 mln 388 tys. osób |
Rolnicy realizujący działanie „Dobrostan zwierząt” PROW 2014-2020
|
70 tys. rolników |
Podmioty zajmujące się w sposób profesjonalny uprawą roślin lub obrotem towarami roślinnymi. | 52 443 podmiotów |
Źródło: Ocena skutków regulacji ustawy, przygotowana przez MRiRW.