Korzystna interpretacja podatkowa ws. bufetu dla pracowników

Wydatki ponoszone na stołówkę dla pracowników spółki, prowadzoną przez zewnętrzną firmę, są kosztem uzyskania przychodów.

Publikacja: 25.07.2023 11:59

Korzystna interpretacja podatkowa ws. bufetu dla pracowników

Foto: Adobe Stock

Taką korzystną interpretację (nr 0114-KDIP2-1.4010.276.2023.1.KW) uzyskała spółka akcyjna, która w trosce o swoich pracowników otworzyła stołówkę. Jej operatorem jest niezależna, ceniona w branży gastronomicznej firma. Zapewnia posiłki i napoje, z których mogą korzystać wyłącznie pracownicy spółki (lub powiązanych podmiotów) oraz jej goście.

W związku z tym, iż w spółce funkcjonuje hybrydowy model pracy obroty stołówki są zróżnicowane, uzależnione od tego, ile osób w danym miesiącu przebywa w biurze. Jak wyjaśniono we wniosku o interpretację, może się zdarzyć, że jej sprzedaż będzie poniżej progu rentowności. Aby zatrzymać zewnętrznego operatora, spółka zgodziła się na wprowadzenie mechanizmu gwarantującego mu osiągnięcie minimalnego zysku. Jeśli w danym miesiącu nie uzyska określonej rentowności, spółka pokryje różnicę.

Czy w takiej sytuacji wypłacane firmie prowadzącej stołówkę kwoty są kosztem uzyskania przychodów? Spółka twierdził, że tak. Wskazała, że jeśli stołówka zbankrutuje, pracownicy nie będą mogli nabywać na miejscu posiłków. To z kolei przełoży się to na spadek ich efektywności (będą  tracić czas na stołowanie się w innych, odległych lokalach).

Co więcej, gdyby nie stołówka prowadzona przez zewnętrzną firmę, spółka musiałaby zatrudniać kucharzy i kupować jedzenie. Wydatki na takie przedsięwzięcie byłyby znacznie wyższe niż udzielenie gwarancji osiągnięcia minimalnej rentowności.

Te argumenty przekonały fiskusa, który potwierdził, że wydatki spółki na stołówkę są kosztem uzyskania przychodów.

Czytaj więcej

Zakładowa stołówka zwiększa efektywność pracowników

Taką korzystną interpretację (nr 0114-KDIP2-1.4010.276.2023.1.KW) uzyskała spółka akcyjna, która w trosce o swoich pracowników otworzyła stołówkę. Jej operatorem jest niezależna, ceniona w branży gastronomicznej firma. Zapewnia posiłki i napoje, z których mogą korzystać wyłącznie pracownicy spółki (lub powiązanych podmiotów) oraz jej goście.

W związku z tym, iż w spółce funkcjonuje hybrydowy model pracy obroty stołówki są zróżnicowane, uzależnione od tego, ile osób w danym miesiącu przebywa w biurze. Jak wyjaśniono we wniosku o interpretację, może się zdarzyć, że jej sprzedaż będzie poniżej progu rentowności. Aby zatrzymać zewnętrznego operatora, spółka zgodziła się na wprowadzenie mechanizmu gwarantującego mu osiągnięcie minimalnego zysku. Jeśli w danym miesiącu nie uzyska określonej rentowności, spółka pokryje różnicę.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
PIT & CIT & VAT
Mimo 30 wyroków skarbówka chce podatku od zaliczek dla komplementariuszy
PIT & CIT & VAT
Kompensata składki zdrowotnej a prawo do ulgi - co na to fiskus
PIT & CIT & VAT
Czy sponsoring koni wyścigowych opłaca się podatkowo
PIT & CIT & VAT
Skarbówka wyrozumiała dla firm, którym wojna i epidemia pokrzyżowały plany
Materiał Promocyjny
SSC/GBS Leadership Program 2023
PIT & CIT & VAT
Czy można wycofać nieruchomości z firmy a najem opodatkować ryczałtem
PIT & CIT & VAT
Mieszkania dla pracowników spoza UE w kosztach firmy? Fiskus jest na tak