Korzystna interpretacja podatkowa ws. bufetu dla pracowników

Wydatki ponoszone na stołówkę dla pracowników spółki, prowadzoną przez zewnętrzną firmę, są kosztem uzyskania przychodów.

Publikacja: 25.07.2023 11:59

Korzystna interpretacja podatkowa ws. bufetu dla pracowników

Foto: Adobe Stock

Taką korzystną interpretację (nr 0114-KDIP2-1.4010.276.2023.1.KW) uzyskała spółka akcyjna, która w trosce o swoich pracowników otworzyła stołówkę. Jej operatorem jest niezależna, ceniona w branży gastronomicznej firma. Zapewnia posiłki i napoje, z których mogą korzystać wyłącznie pracownicy spółki (lub powiązanych podmiotów) oraz jej goście.

W związku z tym, iż w spółce funkcjonuje hybrydowy model pracy obroty stołówki są zróżnicowane, uzależnione od tego, ile osób w danym miesiącu przebywa w biurze. Jak wyjaśniono we wniosku o interpretację, może się zdarzyć, że jej sprzedaż będzie poniżej progu rentowności. Aby zatrzymać zewnętrznego operatora, spółka zgodziła się na wprowadzenie mechanizmu gwarantującego mu osiągnięcie minimalnego zysku. Jeśli w danym miesiącu nie uzyska określonej rentowności, spółka pokryje różnicę.

Czy w takiej sytuacji wypłacane firmie prowadzącej stołówkę kwoty są kosztem uzyskania przychodów? Spółka twierdził, że tak. Wskazała, że jeśli stołówka zbankrutuje, pracownicy nie będą mogli nabywać na miejscu posiłków. To z kolei przełoży się to na spadek ich efektywności (będą  tracić czas na stołowanie się w innych, odległych lokalach).

Co więcej, gdyby nie stołówka prowadzona przez zewnętrzną firmę, spółka musiałaby zatrudniać kucharzy i kupować jedzenie. Wydatki na takie przedsięwzięcie byłyby znacznie wyższe niż udzielenie gwarancji osiągnięcia minimalnej rentowności.

Te argumenty przekonały fiskusa, który potwierdził, że wydatki spółki na stołówkę są kosztem uzyskania przychodów.

Czytaj więcej

Zakładowa stołówka zwiększa efektywność pracowników

Taką korzystną interpretację (nr 0114-KDIP2-1.4010.276.2023.1.KW) uzyskała spółka akcyjna, która w trosce o swoich pracowników otworzyła stołówkę. Jej operatorem jest niezależna, ceniona w branży gastronomicznej firma. Zapewnia posiłki i napoje, z których mogą korzystać wyłącznie pracownicy spółki (lub powiązanych podmiotów) oraz jej goście.

W związku z tym, iż w spółce funkcjonuje hybrydowy model pracy obroty stołówki są zróżnicowane, uzależnione od tego, ile osób w danym miesiącu przebywa w biurze. Jak wyjaśniono we wniosku o interpretację, może się zdarzyć, że jej sprzedaż będzie poniżej progu rentowności. Aby zatrzymać zewnętrznego operatora, spółka zgodziła się na wprowadzenie mechanizmu gwarantującego mu osiągnięcie minimalnego zysku. Jeśli w danym miesiącu nie uzyska określonej rentowności, spółka pokryje różnicę.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
PIT & CIT & VAT
Konsola do gier ma dać dodatkowe wpływy. Zapewni też podatkową korzyść
PIT & CIT & VAT
Rower elektryczny w kosztach firmy? Fiskus nie ma nic przeciwko
PIT & CIT & VAT
Zła wiadomość dla najmniejszych firm. Chodzi o zwolnienie z VAT
PIT & CIT & VAT
Sąd: apartamenty i domki na doby nie podlegają podatkowi od budynków
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
PIT & CIT & VAT
KSeF ciągle się zmienia. Firmy ponoszą wydatki. Czy rozliczą je w kosztach?