Zwracanie uwagi na ilość generowanych odpadów, ponowne wykorzystanie produktów, rozsądne zarządzanie zasobami to ważne kroki w budowaniu postawy ekologicznej, także w miejscu pracy. Jak pokazuje badanie Dailyfruits aż 81 proc. pracowników uważa, iż pracodawcy powinni wprowadzać rozwiązania właśnie w nurcie zero waste. 40 proc. respondentów opowiada się za zamawianiem owoców i warzyw do biur w wymiennych, wielorazowych skrzynkach, 38 proc. za segregacją śmieci i oszczędzanie światła, a na współpracę z dostawcami wykorzystującymi ekologiczne rozwiązania wskazuje 37 proc. badanych. 29 proc. ankietowanych chce, by do ich firm trafiały produkty w biodegradowalnych opakowaniach.

Wśród rekomendowanych przez pracowników rozwiązań, które pozwalają być pracodawcom bardziej eko, pojawia się także lokalizacja biura umożliwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej lub rowerów, jak również używanie w firmach dystrybutora wody zamiast wody butelkowej. – Pozytywne jest to, że w Polsce przybywa firm odpowiedzialnych społecznie, realizujących projekty w nurcie zero waste, a pracownicy chętniej chcą w takich pracować – komentuje Maciej Partyka z Dailyfruits.