Podatniczka prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Wiodącym przedmiotem działalności firmy jest sprzedaż detaliczna. Podatniczka prowadzi sprzedaż w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych sklasyfikowana pod numerem PKD 47.11.2.
Prowadzi ewidencję sprzedaży realizowanej dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej w ramach rejestracji obrotu za pośrednictwem kas fiskalnych. W związku z rozwojem działalności i uzupełnieniem zapotrzebowania rynkowego prowadzi też punkt sprzedaży usług gastronomicznych.
W ramach tych usług sprzedaje: kawę, herbatę, przekąski typu hot dog, hamburger itp. Nie przygotowuje potraw, a jedynie je przetwarza i podgrzewa na życzenie klienta. Czy w takim przypadku będzie musiała od lipca przyszłego roku stosować kasę fiskalną on-line?
Jaka jest ogólna zasada
Zanim odpowiemy na to pytanie, zacznijmy od przypomnienia zasady ogólnej. Otóż podatnicy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są zobowiązani prowadzić ewidencję sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących.
CZYTAJ TAKŻE: Wydatek na kurtkę motocyklową można zaliczyć do kosztów