Już wkrótce, bo od stycznia 2022 r. w unijnym porządku prawnym nastąpią fundamentalne zmiany w obszarze ekologicznej (organicznej) żywności. Obecnie obowiązujące rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych zostanie uchylone i zastąpi je rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. Ta legislacyjna zmiana zrodziła skutek w postaci potrzeby zmiany w polskim prawie. Minister rolnictwa i rozwoju wsi przygotował projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym, która uchyli obecnie obowiązującą ustawę z 2009 r.
Mały rynek, ale szybko rosnący
Według danych Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) na 31 grudnia 2020 roku w Polsce działało 20 253 producentów ekologicznych, którzy mają różną formę organizacyjno-prawną. Dominują mikro oraz mali i średni przedsiębiorcy. Z najnowszego raportu „Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021” przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio i NielsenIQ wynika, że wartość polskiego rynku żywności ekologicznej (wyrażona w cenach detalicznych brutto) szacowana jest na 1,36 mld zł, co stanowi zaledwie 0,5 proc. całego rynku spożywczego. W przypadku ziemi uprawnej ogółem produkcja ekologiczna stanowi 3,5 proc.
Czytaj więcej
Rolnik ze świętokrzyskiego będzie mógł sprzedawać konsumentom w Szczecinie. W tym tygodniu Sejm zajmie się ustawą, która ma zwiększyć możliwości biznesowe rolniczego handlu detalicznego z poziomu lokalnego na ogólnokrajowy.
W porównaniu do 2019 roku w 2020 r. wartość rynku wzrosła o 10 proc. Inne trendy widoczne w tym segmencie żywności to wyraźna poprawa w dostępności produktów z wykorzystaniem e-commerce. Poza tym systematycznie zwiększa się udział produktów świeżych w sprzedaży oraz zauważalny jest dynamiczny wzrost sprzedaży produktów roślinnych.
W każdym mieście w Polsce powyżej 20 tys. mieszkańców istnieje już sklep z żywnością ekologiczną. W całej Polsce jest 850 sklepów, których średnia powierzchnia wynosi 60 mkw (51 tys. mkw to łączna szacunkowa powierzchnia sprzedaży). Z kolei średnia wartość paragonu to 75 zł. Co ważne pandemia SARS-Cov-2 przyspieszyła rozwój tego rynku.