Wyspy Brytyjskie od kuchni (po polsku)

Polskie firmy gastronomiczne dobrze radzą sobie na Wyspach Brytyjskich. We wielu dużych miastach oraz licznych mniejszych miejscowościach Wielkiej Brytanii pracują polscy szefowie kuchni czy niżsi rangą członkowie ekip kuchennych.

Publikacja: 31.05.2023 16:50

Polskie tradycyjne dania lubi wielu Brytyjczyków.

Polskie tradycyjne dania lubi wielu Brytyjczyków.

Foto: Adobe Stock

Najbardziej znanym w tamtych stronach szefem kuchni pochodzącym z Polski jest urodzony na początku lat 80. Damian Wawrzyniak. Stał się sławny po tym, jak najpierw w 2012 roku rządził przygotowaniem posiłków na Igrzyska Olimpijskie oraz Paraolimpijskie w Londynie, a następnie w 2016 roku upiekł tradycyjną polską babkę drożdżową we wielkanocnym programie telewizyjnym BBC prowadzonym przez bardzo popularną znawczynię sztuki kulinarnej, obecnie już 88-letnią Mary Berry. Zwycięzcą prestiżowego konkursu The National Chef of the Year 2019 został natomiast pochodzący z Trójmiasta Kuba Winkowski, który na Wyspach zdobył doświadczenie i uznanie w „kuchennym świecie”.

Obecnie głównym kucharzem Parlamentu Szkocji w Edynburgu jest Łukasz Kołacki, człowiek gruntownie wykształcony w Polsce w dziedzinie żywienia, specjalista o szerokim doświadczeniu we wszystkich aspektach przygotowywania żywności. Burlington's Restaurant, lokalowi w Beech Hill Hotel & Spa nad Windermere, czyli największym jeziorem w Anglii, szefuje Łukasz Żebryk, który akurat nie specjalizuje się w kuchni polskiej, a śródziemnomorskiej. Przez kilka lat w Maids Head Hotel w Norwich – jednym z najstarszych angielskich hoteli, w którym podobno w 1587 roku nocowała królowa Elżbieta I, a częstym gościem bywał admirał Horatio Nelson – szefem kuchni był ambitny i nagrodzony w niejednym konkursie gastronomicznym Marcin Pomierny, przybyły do tego miasta tuż po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Także w tamtym okresie na ok. 4 lata w Edynburgu osiadł Aleksander Baron, z wykształcenia rzeźbiarz i historyk sztuki, który jednak okazał się tak dobry w branży gastronomicznej, że przypadł mu zaszczyt stworzenia menu na urodziny królowej Elżbiety II.

Czytaj więcej

Ułatwienie dla podróżujących drogą lotniczą z Polski do Wielkiej Brytanii

Na Wyspach działają liczne polskie bary, restauracje i firmy oferujące jedzenie z dostawą do klienta. Przykłady można mnożyć. Polonia Club w Cambridge serwuje posiłki takie jak niegdyś przygotowywały „lovely Polish Babcias”, w Manchesterze znajdziemy lokal pod przywołującą apetyczne skojarzenia nazwą Platzki reklamujący się hasłem „Best Polish Food in Town”, w Norwich działa prowadzona przez parę pasjonatów Kamilę i Mateusza firma cateringowa EMKA specjalizująca się w tradycyjnych polskich daniach, w Southampton zaś Ania's Kitchen, której chlubą są pierogi, gulasz, gołąbki, rosół i zupa pomidorowa.

Polscy pracownicy gastronomii – z każdego szczebla hierarchii, poczynając od wieńczącego ją szefa kuchni – są poszukiwani na brytyjskim rynku, zdarzają się ogłoszenia skierowane specjalnie do nich, jak np. zaproszenie do rozpoczęcia pracy dla kilku osób w popularnym wśród turystów mieście Salcombe w hrabstwie Devon, które opublikowano na początku maja br. Zdolni i pracowici Polacy są też włączeni w ofertę brytyjskiej firmy Nomad Chefs oferującej usługi wykwalifikowanych kucharzy przygotowujących posiłki np. w postaci pokazów kulinarnych na miejscu u klienta.

Czytaj więcej

Protokół Północnoirlandzki dotyczy także firm z Polski

Polacy pracujący w biznesie gastronomicznym utrwalają wśród Brytyjczyków znajomość polskich smaków i dań, jak również wykazują otwarte i twórcze podejście do jedzenia z całego świata, co w multikulturowym społeczeństwie jest naturalne i oczekiwane. W dodatku to niewątpliwie między innymi dzięki nim kwitnie eksport naszych rodzimych dóbr spożywczych na Wyspy, bo choć wiele dań można przygotować tam z produktów dostępnych lokalnie, to m.in. wzbogacające ofertę przekąski dobrze jest importować z Polski.

Najbardziej znanym w tamtych stronach szefem kuchni pochodzącym z Polski jest urodzony na początku lat 80. Damian Wawrzyniak. Stał się sławny po tym, jak najpierw w 2012 roku rządził przygotowaniem posiłków na Igrzyska Olimpijskie oraz Paraolimpijskie w Londynie, a następnie w 2016 roku upiekł tradycyjną polską babkę drożdżową we wielkanocnym programie telewizyjnym BBC prowadzonym przez bardzo popularną znawczynię sztuki kulinarnej, obecnie już 88-letnią Mary Berry. Zwycięzcą prestiżowego konkursu The National Chef of the Year 2019 został natomiast pochodzący z Trójmiasta Kuba Winkowski, który na Wyspach zdobył doświadczenie i uznanie w „kuchennym świecie”.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nowe Rynki
Zielona wiosna w Polsce w stosunkach handlowych z Irlandią
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Nowe Rynki
Czy Francja wstrzyma rozmowy o wolnym handlu z Mercosur?
Nowe Rynki
Gdzie zagranicą mogą inwestować polskie firmy?
Nowe Rynki
Końcówka 2023 roku z irlandzkim impulsem dla Polaków
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Nowe Rynki
Listopadowe polsko-brytyjskie wydarzenia biznesowe