Chiny otworzyły swój rynek na polską wołowinę

Na stronie chińskiego urzędu ds. ceł i otwarcia rynków opublikowano komunikat o zniesieniu zakazu eksportu z Polski do Chin polskiej wołowiny.

Publikacja: 15.06.2023 17:57

Polska wołowina znów może zawitać na chińskie stoły.

Polska wołowina znów może zawitać na chińskie stoły.

Foto: Adobe Stock

W krótkim komunikacie czytamy, że Chińska Generalna Administracja Celna (GACC) zniosła zakaz wwozu z Polski do Chin mięsa wołowego bez kości pochodzącego z bydła do 30 miesiąca życia. Decyzję podjętą po ocenie ryzyka.

Przypomnijmy, że Chiny wprowadziły embargo w związku z występowaniem u bydła w Polsce encefalopatii gąbczastej tzw. choroby szalonej krów. Tymczasem w maju 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE a obecnie WOAH) przyznała Polsce status o znikomym ryzyku BSE. Od tamtego czasu kolejni ministrowie rolnictwa, główni lekarze weterynarii, polscy dyplomaci oraz przedstawiciele branży wołowej zabiegali u chińskich władz o uzyskanie zatwierdzenia eksportowego dla polskiej wołowiny. Pomimo podejmowanych wysiłków strona chińska nie odpowiadała na prośby. Szansa pojawiła się w grudniu ubiegłego roku, a finał tychże zabiegów miał miejsce w drugiej połowie kwietnia bieżącego roku. Merytorycznie chińską inspekcję przygotował Główny Inspektorat Weterynarii, organizację i koordynację pobytu chińskich inspektorów w Polsce przeprowadził Związek Polskie Mięso, a branża wołowa pokryła koszty audytu ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Można powiedzieć, że to było wzorcowe wspólne działanie.

Czytaj więcej

Chińskie nazwy nie dla wszystkich zagranicznych firm

W decyzji GACC wskazano, że zniesienie zakazu eksportu z Polski do Chin wchodzi w życie z dniem ogłoszenia komunikatu. Strona chińska niebawem wyda wytyczne, w których będą szczegółowe wymogi weterynaryjne, sanitarne oraz produkcyjne.

Na chwilę obecną eksportem do Chin mięsa wołowego i przetworów z niego zainteresowanych jest 39 polskich zakładów. Na liście są mali, średni a także duzi producenci.

W krótkim komunikacie czytamy, że Chińska Generalna Administracja Celna (GACC) zniosła zakaz wwozu z Polski do Chin mięsa wołowego bez kości pochodzącego z bydła do 30 miesiąca życia. Decyzję podjętą po ocenie ryzyka.

Przypomnijmy, że Chiny wprowadziły embargo w związku z występowaniem u bydła w Polsce encefalopatii gąbczastej tzw. choroby szalonej krów. Tymczasem w maju 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE a obecnie WOAH) przyznała Polsce status o znikomym ryzyku BSE. Od tamtego czasu kolejni ministrowie rolnictwa, główni lekarze weterynarii, polscy dyplomaci oraz przedstawiciele branży wołowej zabiegali u chińskich władz o uzyskanie zatwierdzenia eksportowego dla polskiej wołowiny. Pomimo podejmowanych wysiłków strona chińska nie odpowiadała na prośby. Szansa pojawiła się w grudniu ubiegłego roku, a finał tychże zabiegów miał miejsce w drugiej połowie kwietnia bieżącego roku. Merytorycznie chińską inspekcję przygotował Główny Inspektorat Weterynarii, organizację i koordynację pobytu chińskich inspektorów w Polsce przeprowadził Związek Polskie Mięso, a branża wołowa pokryła koszty audytu ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Można powiedzieć, że to było wzorcowe wspólne działanie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Chiny
Targi dotyczące łańcuchów dostaw odpowiedzią Chin
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Chiny
Rekordowa wartość handlu transgranicznego Chin
Chiny
Chiny wydały wytyczne importowe dla polskiej borówki i karmy dla zwierząt domowych
Chiny
Jest szansa na eksport polskiej wołowiny do Chin
Materiał Promocyjny
THE FUTURE OF FINANCE
Chiny
Co w tym roku wydarzy się w eksporcie żywności do Chin?
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej