Chiny otworzyły swój rynek na polską wołowinę

Na stronie chińskiego urzędu ds. ceł i otwarcia rynków opublikowano komunikat o zniesieniu zakazu eksportu z Polski do Chin polskiej wołowiny.

Publikacja: 15.06.2023 17:57

Polska wołowina znów może zawitać na chińskie stoły.

Polska wołowina znów może zawitać na chińskie stoły.

Foto: Adobe Stock

W krótkim komunikacie czytamy, że Chińska Generalna Administracja Celna (GACC) zniosła zakaz wwozu z Polski do Chin mięsa wołowego bez kości pochodzącego z bydła do 30 miesiąca życia. Decyzję podjętą po ocenie ryzyka.

Przypomnijmy, że Chiny wprowadziły embargo w związku z występowaniem u bydła w Polsce encefalopatii gąbczastej tzw. choroby szalonej krów. Tymczasem w maju 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE a obecnie WOAH) przyznała Polsce status o znikomym ryzyku BSE. Od tamtego czasu kolejni ministrowie rolnictwa, główni lekarze weterynarii, polscy dyplomaci oraz przedstawiciele branży wołowej zabiegali u chińskich władz o uzyskanie zatwierdzenia eksportowego dla polskiej wołowiny. Pomimo podejmowanych wysiłków strona chińska nie odpowiadała na prośby. Szansa pojawiła się w grudniu ubiegłego roku, a finał tychże zabiegów miał miejsce w drugiej połowie kwietnia bieżącego roku. Merytorycznie chińską inspekcję przygotował Główny Inspektorat Weterynarii, organizację i koordynację pobytu chińskich inspektorów w Polsce przeprowadził Związek Polskie Mięso, a branża wołowa pokryła koszty audytu ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Można powiedzieć, że to było wzorcowe wspólne działanie.

Czytaj więcej

Chińskie nazwy nie dla wszystkich zagranicznych firm

W decyzji GACC wskazano, że zniesienie zakazu eksportu z Polski do Chin wchodzi w życie z dniem ogłoszenia komunikatu. Strona chińska niebawem wyda wytyczne, w których będą szczegółowe wymogi weterynaryjne, sanitarne oraz produkcyjne.

Na chwilę obecną eksportem do Chin mięsa wołowego i przetworów z niego zainteresowanych jest 39 polskich zakładów. Na liście są mali, średni a także duzi producenci.

W krótkim komunikacie czytamy, że Chińska Generalna Administracja Celna (GACC) zniosła zakaz wwozu z Polski do Chin mięsa wołowego bez kości pochodzącego z bydła do 30 miesiąca życia. Decyzję podjętą po ocenie ryzyka.

Przypomnijmy, że Chiny wprowadziły embargo w związku z występowaniem u bydła w Polsce encefalopatii gąbczastej tzw. choroby szalonej krów. Tymczasem w maju 2017 roku Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE a obecnie WOAH) przyznała Polsce status o znikomym ryzyku BSE. Od tamtego czasu kolejni ministrowie rolnictwa, główni lekarze weterynarii, polscy dyplomaci oraz przedstawiciele branży wołowej zabiegali u chińskich władz o uzyskanie zatwierdzenia eksportowego dla polskiej wołowiny. Pomimo podejmowanych wysiłków strona chińska nie odpowiadała na prośby. Szansa pojawiła się w grudniu ubiegłego roku, a finał tychże zabiegów miał miejsce w drugiej połowie kwietnia bieżącego roku. Merytorycznie chińską inspekcję przygotował Główny Inspektorat Weterynarii, organizację i koordynację pobytu chińskich inspektorów w Polsce przeprowadził Związek Polskie Mięso, a branża wołowa pokryła koszty audytu ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Można powiedzieć, że to było wzorcowe wspólne działanie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Chiny
Bank Pekao stracił w Chinach swego żubra
Chiny
Polscy eksporterzy wołowiny powinni działać. Rynek chiński czeka
Chiny
Chiny stają się trudnym rynkiem dla polskich eksporterów mleka
Chiny
Targi dotyczące łańcuchów dostaw odpowiedzią Chin
Chiny
Rekordowa wartość handlu transgranicznego Chin