Jak wynika z danych Generalnej Administracji Celnej Chin (GACC) import wołowiny do Chin w porównaniu z rokiem wcześniejszym zwiększył się odpowiednio: w 2020 roku o 27,7 proc. (2,12 mln ton), w 2021 roku o 10,1 proc. (2,33 mln ton), w 2022 roku o 15,3 proc. (2,69 mln ton). W tym roku import wołowiny do Chin prawdopodobnie osiągnie poziom 2,8 mln ton co rok do roku będzie więcej o 110 tys. ton. Mięso wołowe ze wszystkich mięs ma najlepsze perspektywy na chińskim rynku i co ważne prognozy wzrostu importu dla tego mięsa są przedstawiane w ujęciu średniookresowym.
Chińskie sygnały
Podczas tegorocznej edycji China International Import Export (CIIE), prestiżowego pod względem politycznym wydarzenia biznesowego (które odbyło się w Szanghaju w dniach 5-10 listopada br.), odbyła się również czternasta już konferencja pt. China International Meat Conference. Miała ona tylko dwóch specjalnych gości: Jakuba Kumocha, ambasadora Polski w Chinach oraz panią Sabino Vaca Narvaja, ambasadorkę Argentyny w Chinach.
Nie ulega wątpliwości, że chiński rząd w ten sposób wyróżnił Polskę i w praktyce wystąpienie ambasadora Jakuba Kumocha było bardzo ważne dla polskiej wołowiny, która już niebawem będzie mogła być eksportowana do Chin.
Dlatego wystąpienie polskiego ambasadora dostrzegły chińskie media, w tym w media branżowe z obszaru żywności. Napisał o tym m.in. jeden z największych w Chinach portali poświęconych bezpieczeństwu żywnościowemu News.Foodmate.net, którego każdego dnia czyta milion osób zajmujących się produkcją żywności, w tym rzecz jasna producenci i sprzedawcy mięsa (importerzy, eksporterzy, handlowcy, pośrednicy).
Czytaj więcej
O Chińczykach mówi się, że jedzą wszystko, co ma nogi, a nie jest stołem, lata, a nie jest samolotem oraz pływa, a nie jest statkiem.