Chińska Generalna Administracja Celna (GACC), organ władzy rządowej odpowiedzialny za dopuszczenie importowanej żywności do rynku chińskiego, opublikowała w czwartek (29 czerwca br.) wymogi fitosanitarne przy imporcie polskiej świeżej borówki amerykańskiej oraz wymogi kwarantannowe i sanitarne dla importowanej polskiej karmy dla zwierząt domowych. W ten sposób producenci obu produktów uzyskali dostęp do dwóch atrakcyjnych rynków sprzedaży.
Czytaj więcej
Na stronie chińskiego urzędu ds. ceł i otwarcia rynków opublikowano komunikat o zniesieniu zakazu eksportu z Polski do Chin polskiej wołowiny.
Polski rząd od dawna zabiegał o otwarcie tych rynków. Obie decyzje są skutkiem wizyty w Polsce Yu Jianhua, ministra Chińskiej Generalnej Administracji Celnej, która to odbyła się 21 czerwca br. Wtedy to zostały podpisane przez chińskiego ministra oraz Roberta Telusa, ministra rolnictwa i rozwoju wsi dokumenty regulujące warunki eksportu kolejnych grup polskich produktów na rynek chiński: protokół dotyczący mięsa wołowego, memorandum o porozumieniu w sprawie zapobiegania i zwalczania BSE, jak również protokoły określające warunki eksportu świeżych owoców borówki amerykańskiej oraz karm dla zwierząt domowych.
Borówka na start
Warunki i wymogi eksportu borówki zawarte są w dwóch dokumentach. Pierwszy to „Protokół ustalający warunki fitosanitarne dla świeżych owoców borówki wysokiej, eksportowanych z Polski do Chin”, który podpisano w czerwcu br. podczas wizyty chińskiego ministra. Drugi dokument to „Komunikat Generalnej Administracji Celnej nr 77 z 2023 r. (Komunikat w sprawie wymogów fitosanitarnych przy imporcie polskiej świeżej borówki amerykańskiej)”. W tym ostatnim opisane są szczegółowe wymagania co do hodowli, pakowania, kwarantanny i kontroli, przechowywania, dokumentacji.
Eksportować mogą tylko ci producenci (firmy), których uprawy i pakowalnie są zarejestrowane w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) i są pod jej kontrolą oraz spełniają wymagania określone w protokole jak i komunikacie o wymogach.