Mrożone truskawki nadal więc trafiają w dużych ilościach na stoły zagranicznych konsumentów. Jak wskazują eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) polskie zbiory truskawek sięgające od 175 do 205 tys. ton sprawiają, że Polska jest drugim, po Hiszpanii, ich największym producentem w Unii Europejskiej i dziewiątym na świecie. Większość krajowych zbiorów trafia na eksport. Wywożone są głównie owoce przemysłowe. Natomiast polskie owoce deserowe w większości trafiają do konsumentów krajowych.

CZYTAJ TEŻ: Okna i drzwi warte miliardy trafiają na Zachód i do USA

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wartość eksportu truskawek świeżych i mrożonych oraz przetworów z nich wyniosła w 2020 r. 174 mln euro. Największą pozycją o wartości 137,8 mln euro, co stanowi 13,1 proc. światowego eksportu były truskawki mrożone. W latach 2017-2019 Polska była nawet światowym liderem w ich eksporcie, ale w świetle danych za 2020 r. aktualnie nasz kraj jest drugim, po Meksyku, ich największym globalnym eksporterem.

Gdzie sprzedajemy mrożone truskawki?

Jak wskazują eksperci PIE polskie mrożone owoce trafiły do 54 państw. Głównymi odbiorcami były kraje unijne, w tym Niemcy (35 proc. całego polskiego eksportu tej pozycji towarowej), Holandia (ok. 14 proc.) i Francja (8,8 proc.). Spośród krajów spoza UE najwięcej polskich truskawek kupili konsumenci: z Norwegii, Wielkiej Brytanii, Serbii i Szwajcarii. Polskie owoce dotarły też m.in. do: Japonii, Chin, USA czy Australii.

CZYTAJ TEŻ: Polski drób bezkonkurencyjny na Litwie

Drugą znaczącą pozycją są przetwory z truskawek. Wartość ich eksportu w 2020 r. sięgnęła 22,8 mln euro. Znacznie mniejszy był eksport truskawek świeżych (13,4 mln EUR w 2020 r.), a najwięcej ich nabyli nasi najbliżsi sąsiedzi tj. Białorusini, Niemcy i Czesi.

Mrożone truskawki także z importu

Co ciekawe, jak podkreślają eksperci PIE, pomimo że Polska jest czołowym, światowym producentem i eksporterem truskawek, to również je importuje. W 2020 r. wartość dostaw do Polski truskawek i ich przetworów wyniosła łącznie 74,1 mln euro. Z zagranicy sprowadzamy głównie truskawki świeże deserowe. Import tych owoców ma charakter cykliczny. Odbywa się cały rok, ale najwięcej owoców trafia do Polski tuż przed krajowym sezonem tj. w okresie luty-maj. W 2020 r. wartość świeżych owoców z importu wyniosła 34,2 mln euro. Najwięcej z nich pochodziło z: Hiszpanii (54 proc. wartości dostaw), Grecji (17,3 proc.) i Niemiec (14,3 proc.).