W ten sposób do końca bieżącej dekady firma zamierza zredukować emisje gazów cieplarnianych o co najmniej 3 mln ton. Działania ujęte w programie podejmowane będą także w Polsce, gdzie PepsiCo na stałe współpracuje z 80 gospodarstwami dostarczającymi ziemniaki produkowane w 100 proc. w sposób zrównoważony na łącznym obszarze 5800 hektarów.
Rolnictwo stanowi podstawę systemu żywnościowego, jednak w ciągu minionego stulecia konwencjonalne praktyki rolnicze przyczyniły się do znacznej degradacji i zanieczyszczenia gleb, wody, powietrza, a także fragmentacji siedlisk naturalnych. System produkcji żywności to także źródło około jednej trzeciej uwalnianych do atmosfery gazów cieplarnianych. Odpowiedzią na te wyzwania jest rolnictwo regeneracyjne, czyli zestaw praktyk rolnych, które mogą przyczynić się do odbudowy ekosystemów, a jednocześnie zapewnić odporność systemu żywnościowego i stały rozwój społeczności rolniczych. – Nasze uprawy muszą być bardziej odporne na zmiany klimatu i prowadzone w taki sposób, aby mogły pozytywnie wpływać na naszą planetę. Cele te zrealizujemy poprzez współpracę, a także przyspieszenie transformacji praktyk rolniczych – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo na Europę.
Silviu Popovici CEO PepsiCo Europe
Nadszedł czas na cyfrową rewolucję w gospodarstwach
rolnych, dzięki której dane staną się równie ważne jak traktor,
co pozwoli na bardziej zrównoważoną uprawę roślin.
– Będziemy podejmować współpracę z interesariuszami, w tym z rolnikami dostarczającymi dla nas surowce rolne, a także przyspieszyć przejście na stosowanie praktyk rolnictwa regeneracyjnego w większej skali, aby praktyki te stały się dla rolników standardem. Wreszcie nadszedł też czas na rewolucję cyfrową gospodarstw rolnych, która sprawi, że dane będą tak samo ważne jak traktor i przyczynią się do prowadzenia upraw w bardziej zrównoważony sposób – dodał Silviu Popovici.
Jednym z kluczowych elementów programu „Pozytywne Rolnictwo” jest pozyskiwanie wszystkich składników do produkcji spożywczej (takich jak ziemniaki, kukurydza, owies czy pomarańcze) wyłącznie w sposób zrównoważony. PepsiCo pozyskuje surowce rolne w 60 krajach na świecie, zapewniając w ten sposób utrzymanie ponad 100 000 miejsc pracy w rolniczym łańcuchu dostaw. Na koniec 2020 roku bezpośrednie dostawy surowców rolnych w 28 krajach świata pozyskiwane były przez PepsiCo wyłącznie z upraw prowadzonych w sposób zrównoważony. Bazując na pozytywnych efektach rozwijanego od prawie dekady Programu zrównoważonego rolnictwa (SFP), PepsiCo zamierza kontynuować współpracę z rolnikami z 60 krajów, w tym z Polski, którzy będą stopniowo wdrażać korzystne dla ziemi praktyki rolne.