12 kwietnia 2021 r. General Administration of Customs of the People's Republic of China (GACC) wydała dwa akty prawne dotyczące importu i eksportu żywności:
1. Zarządzanie nr 248 w sprawie rejestracji i kontroli zagranicznych przedsiębiorstw produkujących żywność importowaną do Chińskiej Republiki Ludowej (dalej także: Zarządzenie 248) oraz
2. Zarządzenie nr 249 w sprawie środków bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności (dalej także: Zarządzenie 249).
Akty te mają na celu ujednolicenie procedur rejestracyjnych i kontrolnych (w tym krajowych audytów) dla importerów żywności do Chin, bez względu na ich wielkość kapitału czy formę organizacyjną - prawną (nowym przepisom będą także podlegać osoby fizyczne będące przedsiębiorcami produkującymi żywność i prowadzącymi eksport na ten rynek). Drugi obszar regulacji dotyczy eksportu żywności z Chin. Największe wątpliwości u eksporterów wzbudziła obowiązkowa dla wszystkich procedura rejestracyjna przewidziana w Zarządzeniu 248. Nie uspokoiło ich opublikowanie przez GACC komunikatu, w którym wyjaśniono, kogo zobligowano do rejestracji, a kto jest z niej zwolniony.
Cele Zarządzenia 248
W 2018 r. w Chinach przeprowadzono reformę organów administracji państwowej w zakresie rynku, w tym dostępu do niego. Chiński rząd zdecydował, że głównymi regulatorami rynku będą dwa organy: