22 listopada 2021 r. w Chinach weszła w życie nowelizacja normy jakości i bezpieczeństwa GB 29921-2021 Krajowa norma bezpieczeństwa żywności – Limity bakterii chorobotwórczych w żywności paczkowanej, którą wydano w 2013 roku. Norma ta dotyczy wszystkich produktów żywnościowych eksportowanych do Państwa Środka. Począwszy od mięsa i wyrobów z niego, mleka i produktów mleczarskich, aż po napoje, słodycze i gotowe produkty spożywcze.

Powody zmiany, czyli patogeny w żywności

Z danych monitoringu zanieczyszczeń żywności prowadzonego przez chiński rząd wynika, że bakterie chorobotwórcze w żywności w Chinach każdego roku stanowią ok. 40-50 proc. wszystkich zgłoszeń związanych z jej jakością i bezpieczeństwem. Co ważne, w toku badań ustalono, że problem nie dotyczy li tylko żywności produkowanej w Państwie Środka, ale jest to również poważny problem w przypadku żywności importowanej.

W związku z tym, że każdoroczny poziom ryzyka jest bardzo wysoki chiński rząd na początku br. powołał specjalny zespół ekspertów, składający się z chińskich naukowców oraz ekspertów branży żywnościowej, z zadaniem dokonania przez nich oceny obecnych oraz przyszłych rodzajów ryzyka dla jakości i bezpieczeństwa żywności w związku z postanowieniami obowiązującej normy oraz międzynarodowymi wytycznymi w tym obszarze. Eksperci przygotowali nowe rekomendacje.

Czytaj więcej

Ireneusz Ozga, prezes zarządu Vici Group (po lewej) i Jerzy Glinka, przewodniczący rady nadzorczej V
Moglibyśmy być prymusem jeśli idzie o eksport żywności do Chin

Nową normę wydały 7 września 2021 r. dwa chińskie organy regulujące jakość i bezpieczeństwo: Państwowa Komisja Zdrowia oraz Państwowy Urząd ds. Regulacji Rynku (znany jako SAMR). Wszyscy producenci (chińscy i zagraniczni) mieli ponad dwa miesiące na dokonanie przeglądu własnych technologii produkcji pod kątem zgodności z nowymi standardami.

Nowe reguły wchodzą w życie dziś tj. 22 listopada 2021 r. Norma nie przewiduje żadnego dodatkowego okresu przejściowego. Oznacza to, że od dziś stosuje się od razu całość jej postanowień.

Zakres zmian

Pierwsza zmiana dotyczy tytułu, który określa zakres przedmiotowy. Norma w wersji z 2013 roku nazywała się „Limity bakterii chorobotwórczych w żywności”. Tymczasem nowa nazywa się „Limity bakterii chorobotwórczych w żywności paczkowanej”. Wydaje się, że jest to zawężenie, ale w praktyce tak nie jest. Tych przepisów nie stosuje się do paczkowanej wody pitnej, wody mineralnej, jeśli spełnia ona standardy aseptyczności i zasady aseptyczności od 22 listopada bieżącego roku będą mieć do niej zastosowanie w ogóle.

Autopromocja
Nowość!

Trzy dostępy do treści rp.pl w ramach jednej prenumeraty

ZAMÓW TERAZ

Wskazanie na „paczkowaną” jest odwołaniem się do innej chińskiej normy GB (7718-2011), w której dokładnie opisano, co należy rozumieć przez żywność paczkowaną. Jest to żywność wcześniej paczkowana lub przygotowana w odmierzonej ilości w pojemniku, która ma ujednolicone oznakowanie ilości i objętości w pewnym przedziale.

Nową normę GB 29921-2021 stosuje się do kilkunastu kategorii produktów żywnościowych. I są to:

1.      produkty mleczarskie (np. mleko pasteryzowane, serwetka, wyroby sfermentowane),

2.      produkty mięsne (np. pieczone, parzone, wędzone),

3.      ryby i owoce morza oraz inne pozyskane w wodzie (np. algi),

4.      produkty z jajek np. przetworzone, smażone, suszone,

5.      produkty spożywcze (np. makarony, produkty ze zbóż, słodycze, cukiernicze),

6.      produkty gotowe z soi,

7.      wyroby czekoladowe i z kakao,

8.      produkty gotowe z owoców i warzyw (np. przetwory, przeciery, także grzyby),

9.     napoje (np. soki owocowe i warzywne),

10.  produkty mrożone (np. lody),

11.  przyprawy, orzechy i nasiona (np. pasta z orzechów),

12.  specjalna żywność dietetyczna (np. produkty dla niemowląt).

Normy nie stosuje się do świeżej żywności niegotowej do spożycia (np. świeże i mrożone produkty pochodzenia zwierzęcego) oraz żywności o niskim ryzyku mikrobiologicznym (np. sól jadalna, glutaminian sodu, cukier, olej roślinny, wino, miód).

Norma wskazuje na 7 głównych patogenów. W załączonej do normy tabeli dokładnie opisano dopuszczalne limity bakterii chorobotwórczych.