22 listopada 2021 r. w Chinach weszła w życie nowelizacja normy jakości i bezpieczeństwa GB 29921-2021 Krajowa norma bezpieczeństwa żywności – Limity bakterii chorobotwórczych w żywności paczkowanej, którą wydano w 2013 roku. Norma ta dotyczy wszystkich produktów żywnościowych eksportowanych do Państwa Środka. Począwszy od mięsa i wyrobów z niego, mleka i produktów mleczarskich, aż po napoje, słodycze i gotowe produkty spożywcze.
Powody zmiany, czyli patogeny w żywności
Z danych monitoringu zanieczyszczeń żywności prowadzonego przez chiński rząd wynika, że bakterie chorobotwórcze w żywności w Chinach każdego roku stanowią ok. 40-50 proc. wszystkich zgłoszeń związanych z jej jakością i bezpieczeństwem. Co ważne, w toku badań ustalono, że problem nie dotyczy li tylko żywności produkowanej w Państwie Środka, ale jest to również poważny problem w przypadku żywności importowanej.
W związku z tym, że każdoroczny poziom ryzyka jest bardzo wysoki chiński rząd na początku br. powołał specjalny zespół ekspertów, składający się z chińskich naukowców oraz ekspertów branży żywnościowej, z zadaniem dokonania przez nich oceny obecnych oraz przyszłych rodzajów ryzyka dla jakości i bezpieczeństwa żywności w związku z postanowieniami obowiązującej normy oraz międzynarodowymi wytycznymi w tym obszarze. Eksperci przygotowali nowe rekomendacje.
Czytaj więcej
Kraje dobrze współpracujące z Chinami robią na tym nieprawdopodobne biznesy, a my z jednej strony mamy olbrzymie potencjalne możliwości, a z drugiej niewielką skuteczność – mówią Ireneusz Ozga, prezes i Jerzy Glinka, przewodniczący rady nadzorczej Vici Group.
Nową normę wydały 7 września 2021 r. dwa chińskie organy regulujące jakość i bezpieczeństwo: Państwowa Komisja Zdrowia oraz Państwowy Urząd ds. Regulacji Rynku (znany jako SAMR). Wszyscy producenci (chińscy i zagraniczni) mieli ponad dwa miesiące na dokonanie przeglądu własnych technologii produkcji pod kątem zgodności z nowymi standardami.