Na swoim profilu na platformie społecznościowej X (dawniej Twitter) polska ambasada RP w Manili na Filipinach napisała: „Filipiny przyznały Polsce akredytację na import wołowiny i wieprzowiny. To kolejny sukces, po akredytacji importu mięsa drobiowego, Ambasady, PAIH FTO i Głównego Inspektoratu Weterynarii”. W 2023 roku polski drób uzyskał zgodę na eksport na Filipiny. To ważne informacje dla polskiego rolnictwa i przetwórstwa mięsnego.
Eksport na Filipiny po wakacjach
Polscy rolnicy oraz zakłady przetwórcze na decyzję o otwarciu Filipin dla wieprzowiny i wołowiny czekali pięć miesięcy. W drugiej połowie września 2023 roku w Polsce odbył się dwutygodniowy audyt inspektorów z filipińskiego Ministerstwa Rolnictwa polskiego systemu hodowli bydła i świń oraz produkcji wołowiny i wieprzowiny na wszystkich jego etapach oraz nadzoru weterynaryjnego nad nim, prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną. Filipińscy inspektorzy wybrali do kontroli sześć zakładów wieprzowych oraz sześć zakładów wołowych. Audyt, od strony merytorycznej, przygotował Główny Inspektorat Weterynaryjny, a od strony organizacyjnej Związek Polskie Mięso.
Czytaj więcej
Tegoroczna edycja wielkich, prestiżowych targów Gulfood w Dubaju potwierdziła trend, że firmy z sektora MŚP są ważnym oknem dla eksportu polskiej żywności na rynki trzecie, w tym szczególnie do krajów muzułmańskich.
Kontrola ta była kontynuacją procesu otwierania Filipin dla polskiego mięsa. Wcześniej, bo w listopadzie 2022 roku odbył się audyt polskiego sektora drobiarskiego. Zgodę Ministerstwa Rolnictwa Filipin na eksport branża dostała w sierpniu 2023 roku. Pierwsze kontenery z polskim mięsem drobiowym popłynęły pod koniec stycznia bieżącego roku.
Uzyskana akredytacja na import wołowiny i wieprzowiny nie daje jeszcze prawa do realizacji wysyłek przez polskich producentów. Decyzja ta uruchomi proces negocjacji świadectw zdrowia oddzielnie dla wieprzowiny i wołowiny, a który poprowadzi Główny Inspektorat Weterynaryjny. Jeśli dynamika ustaleń eksperckich będzie taka sama jak przy drobiu, to pierwsze kontenery z polskim mięsem wieprzowym i wołowym popłyną na Filipiny po wakacjach tego roku.