Polska wołowina i wieprzowina trafią na ponad stumilionowy rynek

Polskie rolnictwo oraz zakłady mięsne dostały kolejną możliwość rozwoju. Tym razem na Filipinach.

Publikacja: 14.03.2024 11:26

Filipiny to mekka światowej turystyki. Na zdjęciu miejscowość El Nido w prowincji Palawan.

Filipiny to mekka światowej turystyki. Na zdjęciu miejscowość El Nido w prowincji Palawan.

Foto: Adobe Stock

Na swoim profilu na platformie społecznościowej X (dawniej Twitter) polska ambasada RP w Manili na Filipinach napisała: „Filipiny przyznały Polsce akredytację na import wołowiny i wieprzowiny. To kolejny sukces, po akredytacji importu mięsa drobiowego, Ambasady, PAIH FTO i Głównego Inspektoratu Weterynarii”. W 2023 roku polski drób uzyskał zgodę na eksport na Filipiny. To ważne informacje dla polskiego rolnictwa i przetwórstwa mięsnego.

Eksport na Filipiny po wakacjach

Polscy rolnicy oraz zakłady przetwórcze na decyzję o otwarciu Filipin dla wieprzowiny i wołowiny czekali pięć miesięcy. W drugiej połowie września 2023 roku w Polsce odbył się dwutygodniowy audyt inspektorów z filipińskiego Ministerstwa Rolnictwa polskiego systemu hodowli bydła i świń oraz produkcji wołowiny i wieprzowiny na wszystkich jego etapach oraz nadzoru weterynaryjnego nad nim, prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną. Filipińscy inspektorzy wybrali do kontroli sześć zakładów wieprzowych oraz sześć zakładów wołowych. Audyt, od strony merytorycznej, przygotował Główny Inspektorat Weterynaryjny, a od strony organizacyjnej Związek Polskie Mięso.

Czytaj więcej

Polskie MŚP coraz lepiej radzą sobie na emirackim rynku żywności

Kontrola ta była kontynuacją procesu otwierania Filipin dla polskiego mięsa. Wcześniej, bo w listopadzie 2022 roku odbył się audyt polskiego sektora drobiarskiego. Zgodę Ministerstwa Rolnictwa Filipin na eksport branża dostała w sierpniu 2023 roku. Pierwsze kontenery z polskim mięsem drobiowym popłynęły pod koniec stycznia bieżącego roku.

Uzyskana akredytacja na import wołowiny i wieprzowiny nie daje jeszcze prawa do realizacji wysyłek przez polskich producentów. Decyzja ta uruchomi proces negocjacji świadectw zdrowia oddzielnie dla wieprzowiny i wołowiny, a który poprowadzi Główny Inspektorat Weterynaryjny. Jeśli dynamika ustaleń eksperckich będzie taka sama jak przy drobiu, to pierwsze kontenery z polskim mięsem wieprzowym i wołowym popłyną na Filipiny po wakacjach tego roku.

Jest potencjał

O uprawnienia eksportowe na Filipiny ubiegały się w wołowinie 24 zakłady, a w wieprzowinie 28 zakładów. Decyzja o otwarciu filipińskiego rynku daje więc kolejne możliwości rozwoju dla polskiego rolnictwa, bowiem polskie firmy ściśle współpracują z tysiącami polskich rolników hodujących świnie i bydło, uprawiających zboża czy też firmami okołorolnymi.

Czytaj więcej

Polski drób, pszenica, jabłka, wołowina i sery dobrze się sprzedają zagranicą

Oczywiście, aby zaistniały pozytywne zmiany musi rozpocząć się eksport. Polscy producenci obu mięs jednak nie będą mieli wcale łatwego zadania, bo Filipiny należą do atrakcyjnych rynków eksportowych, o które zabiega wiele krajów. Polskie firmy muszą więc pozyskać wiedzę o rynku i konsumentach. Nie mniej rosnący na Filipinach popyt na importowane mięso powinien sprzyjać ich ekspansji na ten rynek.

Mięso liderem eksportu polskiej żywności

Z raportu "Wyniki eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski w 2023 r.", przygotowanego przez Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że w 2023 roku wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski osiągnęła rekordowe 51,8 mld euro (236 mld zł) i była o 8,1% wyższa niż przed rokiem. Jednocześnie udział eksportu rolno-spożywczego w wartości całego polskiego eksportu zwiększył się z 13,8% w 2022 roku do 14,7% w roku 2023.

Czytaj więcej

Piwo to jeden z polskich hitów eksportowych

W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowało mięso, przetwory mięsne i żywiec. W 2023 roku przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej wymienionej grupy towarowej były o 1% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 9,9 mld euro, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. Największy udział w wartości eksportu mięsa przetworów mięsnych i żywca miały: mięso drobiowe (41,5% – 4,1 mld euro), przetwory mięsne (25% – 2,5 mld euro), mięso wołowe (22% – 2,2 mld euro) oraz mięso wieprzowe (8% – 824 mln euro).

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że wartość eksportu na Filipiny w zakresie towarów rolnych oraz produktów spożywczych wyniosła odpowiednio: w 2021 roku 1 mld 102 mln zł, w 2022 roku 847,4 mln zł, a w 2023 roku 657 mln zł.

Na swoim profilu na platformie społecznościowej X (dawniej Twitter) polska ambasada RP w Manili na Filipinach napisała: „Filipiny przyznały Polsce akredytację na import wołowiny i wieprzowiny. To kolejny sukces, po akredytacji importu mięsa drobiowego, Ambasady, PAIH FTO i Głównego Inspektoratu Weterynarii”. W 2023 roku polski drób uzyskał zgodę na eksport na Filipiny. To ważne informacje dla polskiego rolnictwa i przetwórstwa mięsnego.

Eksport na Filipiny po wakacjach

Pozostało 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Eksport
Czas na dobry sezon trójmiejsko-brytyjski w biznesie
Eksport
Wielka Brytania to wicelider odbiorców polskiej żywności
Eksport
Nastroje eksportowe w Niemczech nieco lepsze
Eksport
Dwucyfrowe wzrosty i duża korzyść dla Polski w handlu z Wielką Brytanią
Eksport
Eksport z zadyszką? Mniej eksportujemy i jeszcze mniej importujemy