Odnowienie rejestracji może być udzielone w następujących przypadkach:
-
wniosek o przedłużenie rejestracji powinien zostać wypełniony i złożony do FDA w okresie 90 dni przed datą wygaśnięcia poprzedniego CPR,
-
należy uiścić właściwą opłatę za automatyczne odnowienie – przed złożeniem wniosku,
-
automatyczne odnowienie rejestracji jest możliwe, o ile nie ma żadnego warunku w tym zakresie na rewersie dotychczasowego zaświadczenia o rejestracji produktu. W przypadku istnienia takiego zapisu powinien być przedłożony skan pisma z FDA wskazującego, że warunek zawarty w CPR został spełniony.
Wniosek o zmianę w rejestracji produktu nie może być złożony jednocześnie z wnioskiem o automatyczne przedłużenie rejestracji.
Certyfikat dla mięsa
Zgodnie z nowymi wymogami rozporządzenia Administrative Order No. 26 (AO 26) importer akredytowany przez Departament Rolnictwa jest zobowiązany do uzyskania certyfikatu o kwarantannie (Veterinary Quarantine Clearance – VQC) przed dokonaniem importu mięsa i produktów mięsnych. Certyfikat ten jest ważny 60 dni od daty wydania, w ciągu których mięso i produkty mięsne powinny dotrzeć z kraju pochodzenia. Ważność jego nie może być przedłużona. Ponadto VQC nie może być przeniesione na inny podmiot. Departament Rolnictwa zezwala ponadto na eksport na Filipiny łoju zwierzęcego, bez zawartości białka, z poziomem nierozpuszczalnych zanieczyszczeń poniżej 0,15 proc. wagi. W przypadku kolagenowych osłonek (z bydła), BAI wymaga dodatkowych certyfikatów, że produkt jest przygotowany ze skóry zwierzęcej innej niż pochodzącej z głowy.
Procedura importowa (eksportowa)
Poniżej przedstawione są podstawowe zasady, które obowiązują przy imporcie żywności i produktów rolnych na Filipiny.
1 Tylko osoby/podmioty akredytowane i/lub zarejestrowane mogą importować żywność i produkty rolne na Filipiny. Importerzy są zobowiązani do uzyskania akredytacji z odpowiedniej instytucji na Filipinach:
– Licence to Operate (LTO) z FDA – dot. importu żywności przetworzonej;
– Certificate of Accreditation z BAI/NMIS – dot. mięsa i produktów z mięsa.
2 Należy stwierdzić czy żywność lub produkt rolny może zostać wwieziony na obszar Filipin. Tylko ww. produkty z krajów zaakceptowanych przez odpowiednie instytucje filipińskie są dopuszczone do eksportu na Filipiny.
3 W przypadku mięsa i drobiu import może być prowadzony tylko z tych zakładów mięsnych w kraju eksportu, które zostały akredytowane przez Departament Rolnictwa (wymagana inspekcja).
4 Licencje importowe/pozwolenia na dany produkt muszą być uzyskane zanim towar zostanie odprawiony/wysłany z kraju eksportującego:
-
Veterinary Quarantine Certificates (VQC) – z BAI
-
Import Permits (IP) – z BPI
-
Certificate of Product Registration (CPR) – z FDA (zanim zostanie dokonany pierwszy import, świadectwo odnawialne corocznie)
5 Do wszystkich produktów rolnych i żywnościowych, które wchodzą na rynek filipiński musi być załączone świadectwo zdrowia wydane przez odpowiednią instytucje w kraju eksportującym. Świadectwa te muszą zostać przedłożone do kontroli razem z pozwoleniem importowym w celu ułatwienia dokonania fizycznej inspekcji towarów oraz odprawy celnej w porcie wejścia.
Plaża na Filipinach. Fot. Mateusz Pawlak
firma.rp.pl
O Filipinach:
republika, państwo wyspowe (7641 wysp),
populacja – 104,25 mln,
struktura populacji: 0-14 lat 33,39%, 15-24 lata 19,16%, 25-54 lata 36,99%, 55-64 lata 5,97%, 65 lat i więcej: 4,49%,
katolicy – 82,9%, muzułmanie – 5%,
PKB w 2017 r. – 6,6%, PKB per capita w 2017 r. – 8 200 USD,
waluta* Piso filipińskie (PHP) 1,00 PHP = 0,07 PLN,
Źródło: The World Factbook CIA / *NBP.