Para przedsiębiorców, działająca pod nazwą BreadPack – Angelika Szkołuda i Eugeniusz Adintsov – zaprojektowała i stworzyła jadalne naczynie. Czym bredpaki różnią się od już dostępnych, naprawdę ekologicznych naczyń jednorazowych?
Bredpaki są w pełni kompostowalne
– Są nie tylko oparte na składnikach roślinnych i w pełni kompostowalne. Skutecznie poszerzają skromny obecnie asortyment takich opakowań. Wprowadzają zupełnie nową jakość i stają się pozytywną alternatywą nie tylko dla środowiska. Konsumenci otrzymują produkt zaskakująco smaczny i przyjemnie chrupiący, a gastronomia naczynie, na którym może zbudować zupełnie nową propozycję w menu – tłumaczy Angelika Szkołuda. Jak mówi, prace nad stworzeniem autorskich misek rozpoczęły się w Polsce ponad dwa lata temu. Angelika Szkołuda i Eugeniusz Adintsov zarządzali wcześniej polską częścią międzynarodowej franczyzy i prowadzili produkcję maszyn do wypieku jadalnych kubków dla całej sieci ukraińskiego wege konceptu Soup Culture.
CZYTAJ TEŻ: Inteligentny kosz na śmieci trafi na polski rynek
– W 2019 roku zdecydowaliśmy, że chcemy wyjść naprzeciw potrzebom indywidualnych przedsiębiorców i właścicieli gastronomii – coraz szerszego grona osób, które zwracały się do nas z informacją, że bezskutecznie próbują znaleźć smaczne, jadalne naczynia dla swojej gastronomii – opowiada Angelika Szkołuda. W ciągu dwóch lat pracy stworzyli, nieobecną dotąd na rynku, technologię oraz piec do wypiekania bredpaków. Nazwa pojemników, czyli spolszczona wersja nazwy marki, nawiązuje do ciasta, z którego miseczki są wyrabiane.
– Przypomina ono poniekąd ciasto chlebowe. Jednak nie jest to porównanie oddające charakter bredpaków. W ich składzie mamy tylko naturalne składniki: mąkę pszenną, wysokiej jakości olej rzepakowy, len mielony, wodę oraz szczyptę soli i pieprzu, co dzięki właściwościom maszyny do wypieku, zamienia się w naczynie i przekąskę w jednym – tłumaczy Szkołuda. Podkreśla, że bredpaki z powodzeniem, bez negatywnego wpływu na smak potrawy, zastępują naczynia gastronomiczne, cateringowe i wszystkie te, które służą nam jednorazowo, w podróży lub w domu, podczas imprez okolicznościowych. Wiele posiłków zyskuje dzięki nim nową odsłonę.
CZYTAJ TEŻ: Polski start-up konkuruje ze Škodą na elektryki w Pradze
– Zagryziony chrupiącą miseczką hummus, jajecznica, kaszotto, gulasz, leczo, deser i wiele innych wspaniale się z nią łączy. Razem tworzą spójną całość i są przykładem szybkiego dania w absolutnie naturalnej, innowacyjnej odsłonie – zachęca ich współtwórczyni.